Det blir ljusare och ljusare

Bild No Comments

Igår kväll bryggde jag förmodligen vårens sista sats. Nu blir det lite uppehåll i verksamheten.
Jag gjorde en till California Common, fast denna gång utgående från pilsnermalt och majsflingor, ganska hårt humlad med Saaz. Det resulterade i en riktigt ljus och frisk vört med örtigt bett i aromerna.

image

Ljus California Common med temperaturkorrigerat OG 1,054.

I morgon tappar jag upp min förra California med Equinox och tar mina första stapplande försök med tvångskarbonering på fat!

Read More

Tappdag för blonde

Bild 1 Comment

Belgo-ölen har jäst ut kalasfint! Med ett FG på 1.009 blir alkoholhalten mäktiga 8,1%!  Det blir ett tufft öl med mycket fruktiga smaker och trevlig färg:

image

Belgisk blonde har jäst klart!

Jag tappade upp två partyfat, en enlitersflaska med patentkork och en handfull småflaskor. Det ska bli riktigt spännande att få se slutresultatet om två veckor!

Första satsen buteljerad

Bild No Comments

Den första ölen som av spretiga skäl fått namnet Kaskelot landade med ett FG på 1.010, vilket ju var förväntat. Således har jag gjort ett tämligen lätt och alkoholsvagt öl som jag hoppas är lättdrucket. Buteljerna står och myser i skrubben med tillsats av 5g strösocker per liter, och nu är det bara att ha tålamod till smakprovning om 2 veckor. Fast innan dess ska jag buteljera Påskhönan förstås!

Färdiga flaskor

11 liter färdigkorkat!

Första bryggningen!

Bild No Comments

Äntligen bryggdag!  Jag valde att brygga ett single-hop helmaltsöl baserat på receptet för Kaskaden ur boken ”Ölbryggarboken: Brygg ditt öl hemma” (Eronson), men med vissa modifieringar för att passa Brewstern. Till min överraskning lyckades jag få tätt i alla slangkopplingar. Se själva:

Mäskning pågår, lakvatten värms.

Jag värmer lakvatten på plattan till höger medan cirkulationspumpen går under mäskningen.

 

Read More